Міжнародна конференція з IT права: юрист vs цифрові технології Назад

Міжнародна конференція з IT права: юрист vs цифрові технології

Як забезпечити приватність в умовах глобальної цифровізації і як розвиток ІТ впливає на ведення бізнесу обговорювали на Міжнародній конференції з IT права іноземні та українські юристи, яка відбулась 12 квітня при підтримці RIA.com.

    Як забезпечити приватність в умовах глобальної цифровізації і як розвиток ІТ впливає на ведення бізнесу обговорювали на Міжнародній конференції з IT права іноземні та українські юристи, яка відбулась 12 квітня при підтримці RIA.com.

Image title

    Стрімкий розвиток IT галузі в Україні призвів до розширення індустрії, де затребувані не тільки розробники і тестувальники, а повноцінна команда із супроводу IT бізнесу. Сьогодні IT юрист затребуваний у величезній кількості напрямків, починаючи від структуризації IT бізнесу і закінчуючи захистом інтелектуальної власності на продукти IТ компанії. Про актуальність ІТ права свідчить статистика, зокрема за останні п’ять років показник розвитку ринку ІТ виріс на 150%, лише за рік попит на юристів цієї індустрії збільшився на 40%, за прогнозами внесок  ІТ в ВВП України до 2020 року складе 5,8%.

    12 квітня конференція,  яку організували Асоціація юристів України спільно з Міжнародною асоціацією юристів, зібрала небувалу кількість провідних експертів світу, діяльність яких пов’язана з використанням інформаційних технологій та юристів, які практикують та зацікавлені у розвитку сегменту ІТ. Понад 300 учасників поринули у світ ІТ права, яка наразі є однією з найбільш затребуваних сфер у правознавстві.

    Анурак Бана, головний юридичний радник відділу правової політики і досліджень в IBA, розповів про інтернет речей, і зупинився на питаннях кібератак, брічінгу та інформаційної безпеки, також розповів про рекомендації від Міжнародної асоціації правників, що були розроблені саме для юристів.

    Дарія Брашкіна, юридичний керівник у регіонах СНД Microsoft (Німеччина), говорила про штучний інтелект через призму етичних викликів для юриста. За її словами, для правників актуальним є питання розробки керівних положень діяльності цих систем, адже в залежності від того, які принципи людина закладає в його роботу, це вона й отримає в майбутньому. Вона наголосила, що Microsoft при розробці продукту керуються правилом «не зашкодь».

    У свою чергу, Саша Прес, радник SKW Schwarz з Німеччини розповіла про європейський досвід захисту комерційної таємниці та IT безпеки. Вона зазначила, що юрист, який розбирається в регулюванні IT-галузі і вміє створити необхідні правові конструкції, цінується не менше, а часто і більше хорошого програміста.

    Ердорст Пехліван, Партнер ?etinkaya & Pehlivan з Туреччини у своїй доповіді зосередився на AML та KYC та обмеженні локалізації даних. Він навів цікаві статистичні дані щодо глобалізації та використання Інтернету. «Населення світу складає 7,6 млрд., а в Інтернеті - 4,3 млрд. користувачів. У 2017 році електронна комерція відповідала близько $ 2,3 трлн. У 2018 році - $ 3 трлн. Очікується, що в 2021 році розробки електронної комерції складе 4,5 трлн. У цей самий час скоротилося використання традиційних платіжних систем через їхню повільність, насамперед, і меншу гнучкість і доступність. Щодо використання мобільних пристроїв (eWallets & MPA, API, Відкрите банкінг, QR-коди, NCR) - очікується, що половина транзакцій у 2019 році буде здійснена в режимі онлайн або мобільного телефону», - зазначив він.

    Ентоні Провасолі, Партнер, керівник фінтех групи МЮФ Hassans розповів про особливості регулювання діяльності блокчейн компаній у Гібралтарі, з  1 січня 2018 року набули чинності Положення про DLT. Гібралтар - перша юрисдикція в Європі і одна з перших у світі встановила режим ліцензування для підприємств DLT. Основні можливості щодо правил DLT гнучкі і забезпечують подальший розвиток промисловості та технологій, який дає можливість зосередитися на захисті клієнтів та репутації Гібралтару. Він також розповів про особливості оподаткування в Гібралтарі: «Ставка податку на прибуток становить 10% від прибутку. Капітальний збір становить номінальну суму 10 фунтів стерлінгів на початковий акціонерний капітал компанії та на будь-які подальші збільшення. Ніяких податків на виплату відсотків або дивідендів. Жодного податку з дистрибутивів, зроблених нерезидентам бенефіціарів Гібралтарського трасту», - зазначив гість з Гібралтару. Також він підкреслив, що цього року Гібралтар впроваджуватиме регуляторні правила з продажу символів для регулювання ICO/ITO. Гібралтар стане юрисдикцією, де підприємства зможуть проводити ICO/ITO в безпечному, прозорому та юридично певному середовищі.

    Про відповідальність постачальників посередницьких послуг в ЕС розповідала Елеонора Роcаті, радник з питань ІВ Bird&Bird (Італія/Великобританія). Зокрема вона зазначила, що в Європі активно йде дискусія на предмет які зобов’язання мають платформи, на яких порушуються IP. І водночас збільшується тенденція накладання відповідальності на платформи (Youtube, The Pirate Bay). В ЄС частіше посередник несе відповідальність за порушення третьої сторони.

    Томас Сеппель, адвокат Hedman Partners з Естонії зупинився на популярній темі сьогодення – про те, що технології змінюють роботу адвоката не говорять тільки ліниві правники. «Дослідження інвестиційного банку, Investec, виявили, що в 2018 році близько $ 1 млрд було інвестовано в юридичні технології та пов'язані з ними компанії NewLaw. Вже скоро багато функцій юристів будуть автоматизовані», - підкреслив він.

    Також, на заході підіймалися теми стосовно кібербезпеки, GDPR, фінтеху, функціонування єдиного цифрового ринку тощо.


Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье